Медицинска федерация подписа колективния трудов договор за 2024-2025 г. за детско и училищно здравеопазване, с който се увеличава с 30 % заплатите на здравните работници, които обслужват детските градини и ОДЗ, както и училищата в столицата.

Кметът на София Васил Терзиев и представители на синдикатите подписаха колективния трудов договор за 2024-2025 г. за детско и училищно здравеопазване, с който се увеличава с 30 % заплатите на здравните работници, които обслужват детските градини и ОДЗ, както и училищата в столицата.

Под документа подписите си поставиха още заместник-председателят на здравната федерация в Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Радославов, зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Антоанета Стоянова, председателят на Синдикалната организация на Детско и училищно здравеопазване София – град от страна на КТ “Подкрепа” Росица Палешникова и зам.-председателят на Медицинска федерация “Подкрепа” Вихра Белева, предава БТА.

По думите на Васил Терзиев това е важна крачка в един дългогодишен проблем, който засяга достойното заплащане на хората в здравния сектор.

“За нас това е една малка стъпка, първа и важна, в посока за по-високи и достойни доходи, за подобряване на условията и за привличане на нови кадри”, каза още кметът на София. Според него реформата в здравния сектор е трябвало да се случи, защото “от тези хора зависи бъдещето на децата”.

Терзиев обясни, че по време на преговорите със синдикатите е имало известно напрежение, но най-важен е крайният резултат. Кметът благодари и на предишното редовно правителство, което, по думите му, е помогнало за решаването на този казус.

Зам.-кметът по финансите в Столичната община Иван Василев посочи, че със синдикатите са имали много конструктивен диалог през последните седмици и са успели да постигнат съгласие по точките в колективния трудов договор.

“Това е първа стъпка, а следващата е да намерим повече специалисти, които да влизат в системата на детското здравеопазване в общинските заведения”, добави Василев.

Медицинска федерация “Подкрепа” дълги години се бори за такъв колективен трудов договор, каза Вихра Белева. Според нея синдикатите, заедно с общинската администрация, са водили конструктивни преговори и са изработили балансиран колективен трудов договор със сериозно увеличение на заплатите и много други социални придобивки. “Този договор е голяма стъпка в правилната посока”, посочи Белева.