Категорията на труд, заплатите и състоянието на униформите са част от проблемите на спешната помощ, за които информираха от КТ „Подкрепа“

На 12.02.2024 се проведе кръгла маса на тема „Проблеми в спешната медицинска помощ и организация на дейността“. Събитието бе организирано от Медицинска федерация „Подкрепа“ към Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“.

“Направихме анкети във всички наши структури в центровете за спешна медицинска помощ, с които искахме да се запознаем като цяло с проблемите”, каза доц. Д-р Валери Апостолов, конфедерален секретар и председател на синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“. Категоризацията на труда е много важен въпрос, каза той и добави, че спешните медици са навсякъде, където има неотложна ситуация. Заплащането не отговаря на психическото и физическото натоварване, считат анкетираните. Неспешните повиквания и агресията срещу спешните медици са други проблеми в работата, които отбелязват работещите. Хубаво е да има и унифицирано специализирано облекло, коментира Апостолов.

Работещите в Центъра за спешната помощ в Област Пловдив са 450 човека, каза Георги Батакчиев от КТ “Подкрепа” в Пловдив. Унизителното заплащане е основният проблем, който той открои по време на дискусията. На второ място е категорията на труд. Когато отидем на катастрофа, заварваме пожарникари и полицаи, които са с добро облекло и са с първа категория труд, разказа Батакчиев. Само хората от Бърза помощ за с трета категория труд, добави той. Като проблем Батакчиев изтъкна необходимостта шофьорът на линейката да се включва в извеждането на пациенти от домовете им. Всеки втори и трети шофьор има дискова херния и когато се разболеят, обикновено си пишат молбата за напускане, твърди синдикалистът. При нас не се прилагат рехабилитационни програми при „прегаряне“. Пациенти търсят спешна помощ и за здравословни проблеми, които обикновено са за консултация с личен лекар, смята още Батакчиев. Агресията и физическата саморазправа с медиците е друг проблем, посочен от Батакчиев. Няма справедливо правораздаване при посегателство срещу медик, отбеляза той. По думите му така се срива авторитетът на лекарския труд и младите медици не желаят да са част от системата на спешната помощ. Този труд стана неатрактивен. Необходимо е по-държавнически да се погледне на ситуацията, призова Батакчиев.

На дискусията бе отбелязан и проблемът с  това, че на спешните екипи им се налага да обикалят болници, докато намерят лечебно заведение, което да приеме пациента.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” Иванка Динева и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров също взеха участие в кръглата маса. Маджаров посочи, че заплатите за спешните медици трябва да се изравнят с тези в системата на Министерството на вътрешните работи. Имаше и представители на социалното министерството. 

Изразили сме позиция до Министерството на здравеопазването, че ако се прецени, категорията труд да бъде отнесена към друга, това трябва да стане в специалното законодателство, в което са работещите в пожарната, въоръжените сили, МВР и др. Това изисква по-различен подход, който няма да противоречи на принципите за пенсиониране както във всички сектори на икономиката, коментира Калина Петкова,  директор на дирекция “Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд“ в социалното министерство. Нека да се открие дебатът, готови сме да сътрудничим, защото всички от другите системи, които ползват права от първа или втора категория, се осигуряват на по-висока вноска, има специален фонд, откъдето се осигуряват пенсиите за ранно пенсиониране, поясни тя.

Разговорите по темата ще продължат и с министъра на здравеопазването след ротацията на правителството, казаха от КТ “Подкрепа”. От медицинската федерация ще искат среща и с парламентарно представените партии относно проблемите на спешната медицинска помощ.