Медицинската федерация “Подкрепа” настоява за актуализация на заплатите в РЗИ с бюджет 2023 г.

Заплатите на работещите в регионалните здравни инспекции да бъдат актуализирани с бюджета за 2023-а година, и за отделните длъжности да бъдат в определено съотношение към минималната заплата за страната – за това настоява медицинска федерация “Подкрепа” в писмо до премиера Николай Денков и до министъра на здравеопазването Христо Хинков.

От синдиката допълват, че заплащането на служителите в РЗИ е най-ниското, сравнено със заплащането на работещите с подобен образователен ценз в системата на здравеопазването.

Здравните инспекции са държавни администрации. Искането на синдиката е за актуализиране на възнагражденията в тях адекватно на отговорностите на заеманите длъжности съгласно приложена таблица. Така например, основната заплата на директор на дирекция в РЗИ да бъде 2574 лева или 3,3 пъти минималната, а на специалист – 1760 лева или две минимални заплати.

От “Подкрепа” припомнят, че последните отраслови договорености за системата на здравеопазването определят минимално начално основно възнаграждение за начинаещ лекар от 2000 лева, а за медицински сестри – 1500. Те са недостижими за работещите в структурата на РЗИ служители с трудов стаж от 30 и повече години, които са лишени от допълнителни възнаграждения, включително и за придобит стаж и професионален опит, посочват от “Подкрепа”. Като държавни служители в контролен орган нямат право да извършват дейност срещу заплащане в сфери, които контролират.

Според синдикалистите тези факти създават допълнителни корупционни предпоставки, което рефлектира върху контролната дейност и в крайна сметка върху общественото здраве. Липсата на отговорна и адекватна политика по отношение на доходите ще бъде посрещната с организиран отказ от полагане на труд, предупреждават от “Подкрепа”.

Може да видите оригиналната статия на страницата на БНР.